vstup pro partnery
Novinky
Inovativní technologie pro zemědělství
16.04.2024Inovativní technologie pro zemědělstvíMetodika do máku vytvořena ve spolupráci s J. Mach, P. Král.
15.04.2024MÁK setý – termíny aplikací (platí i pro hořčici)
26 let sledování kvality objemných krmiv
krmiva 1997 - 2022
Realizovali jsme projekt Systém pro modelování a optimalizaci receptur v průmyslové výrobě krmiv Registrační číslo CZ.01.4.04/0.0/0.0/16_076/0007885
Název operace:
Sdílení zařízení a zdrojů
Hlavní cíl operace:
Podpora spolupráce malých hospodářských subjektů při sdílení zařízení a zdrojů
Využijte naších služeb se strojem Murska - mačkání vlhkého i suchého zrna.
- prodlouží se doba sklizně
- zlepšení struktury TMR
- zvýšení stravitelnosti zrna a využití dusíku celé krmné dávky
- snížení náročnosti na skladovací prostory
- zlepšení ekonomiky
- snížení nákladů
volejte 604 279 788 nebo pište na mikyska@agrokonzulta.cz
Bezplatná verze software pro monitoring insolvencí - nespolehliví plátci DPH - registrované bankovní účty - sledujte insolvence ještě dnes zcela zdarma
Optimalizujte výživu s bezplatnou zkušební verzí software pro výživu zvířat už dnes - optimání krmná dávka i receptura krmné směsi
prohlédněte si krok za krokem postup silážování
video a metodika ke stažení ...
Ve společnosti probíhá realizace projektu „Vzdělávání zaměstnanců společnosti AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o. v období 2020-2021“
Registrační číslo
CZ.03.1.52/0.0/0.0/19_097/0013684
Ve společnosti probíhá realizace projektu „Vzdělávání zaměstnanců společnosti AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o.“
Registrační číslo CZ.03.1.52/0.0/0.0/16_043/0004547
AgroKonzulta pomáhá tam, kde je třeba ...
Informace podle § 14 zákona na ochranu spotřebitele
Mačkání a konzervace kukuřice, obilovin, luskovin = ekonomicky výhodný způsob zpracování krmiv
Silážování, konzervace a zkrmování vlhkého mačkaného zrna kukuřice, obilovin a luskovin
Význam silážovaného vlhkého mačkaného zrna kukuřice, obilovin a luskovin, především pro výživu skotu, se stále zvyšuje a za posledních několik let se tato progresivní metoda uplatnila ve velkém počtu chovů v ČR. Silážované zrno má značný vliv na zvyšování produkční účinnosti krmných dávek a na zvýšení užitkovosti. Efektivně se projevuje na ekonomice výroby mléka, která je především v poslední době důležitou podmínkou stability zemědělského podniku.
Metody zpracování zrna
Vývoj metod, jak zpracovat vlhké zrno, byl poměrně rozmanitý a především se uplatňoval za zhoršených klimatických podmínek. Standardní metodou je sušení zrna a následné jeho mačkání nebo šrotování, ale je to také nejdražší metoda.
Ekonomika zpracování a konzervace zrna vedla k různým metodám, jak zlevnit tento proces. Metod na zpracování zrna je několik: louhování zrna, ošetření zrna močovinou, ošetření celého zrna chemickým konzervantem na bázi kyselin mravenčí a propionové. Nejefektivnější metodou se však stalo silážování vlhkého mačkaného nebo šrotovaného zrna, konzervovaného organickými kyselinami. Je to metoda finské firmy AIMO KORTTEEN KONEPAJA OY, která má téměř padesátiletou tradici. Zásadní podmínkou je, že výsledná optimální vlhkost zrna při sklizni se pohybuje od 45 % do 30 %. Navržená vlhkost u obilí odpovídá časově sklizni přibližně o tři týdny dříve, než je plná zralost. Z luskovin se nejvíce uplatňuje mačkání zrna hrachu, kde kvalitní dusíkaté látky dosahují 21 % ve 100% sušině. Zrno se kombajnem vymlátí a pak se na různých typech zařízení mačká, v našem případě strojem MURSKA (s výkonem 40 – 50 t/h). Namačkané zrno se chemicky nakonzervuje a silážuje hlavně ve vacích nebo v silážních jamách. Tato metoda se postupně rozšířila, jak pro její vhodnost při zkrmování systémem TMR u dojnic a výkrmového skotu, ale i u výkrmu prasat. Systém se začal také prosazovat především pro svoji ekonomickou výhodnost.
Určení doby sklizně
Silážování, konzervace a skladování vlhkého zrna kukuřice, obilovin a hrachu (luskovin) musí vycházet z fyziologie trávení jak v bachoru, tak i v tenkém střevu. Z tohoto důvodu je značně důležité určit optimální datum sklizně, determinovaný strategií zkrmování siláže z vlhkého zrna a to především kukuřice.
Obilniny se sklízejí přibližně o tři týdny dříve, než je plná zralost tak, aby se výsledná optimální vlhkost zrna pohybovala od 40 % do 30 %.
Ječmen
Ječmen při dozrávání bude ztrácet svoji zelenou barvu a stonek bude světle zelený. Dobrým indikátorem je, když vyjeté koleje v poli jsou viditelné. Jiný způsob je utrhnout několik rostlin ze souvrati a srovnat je s těmi, které rostou uprostřed pole. Spodní poslední listy budou ještě slabě zelené.
Pole bude mít ze 70 % vlhkost 35 %. Přibližně 15 % pole bude v plné zralosti a 15 % pole bude v zelené zralosti s 50% – 60% vlhkostí.
Pšenice, tritikále a oves
Sláma a listy již téměř ztratily svoji barvu. Variabilita ve stupních zralosti bude stejná jako u ječmene.
Úponkový hrách
Když je pěstován spolu s obilninami, rozhoduje se o datu sklizně podle obilnin. Když je pěstován samostatně, doporučuje se 10 dní před zvoleným datem sklizně ho desikovat. Optimální vlhkost je 35 % – 30 %.
Kukuřice
Kombajn je schopen vymlátit zrno kukuřice cca již při 40% vlhkosti, kdy zrna začínají mít hnědočernou tečku. Doba sklizně je poměrně široká v rozmezí vlhkosti 40 % - 30 %. Při vyšší sušině je vhodné stáhnout více krekr (cracker) a zvýšit množství konzervantu.
Vymlácené vlhké zrno se namačká a chemicky se kontinuálně ošetří v Mursce. Zrno jde přímo do vaku, který je napojen na šnek z Mursky. Tímto způsobem odpadá další manipulace se zpracovaným zrnem. Dochází ke kvalitní konzervaci zpracovaného zrna a minimalizaci přístupu vzduchu, což zabraňuje následnému plesnivění.
Ochrana proti plísním
Do roku 2002 byly používány ke konzervaci chemické přípravky, založené především na kyselině mravenčí s nízkým obsahem kyseliny propionové. Provozní sledování však ukázalo větší potřebu ochrany silážovaného zrna před aerobní degradací a zaplísněním zvýšením koncentrace kyseliny propionové.
Při zvyšující se užitkovosti dojnic mají plísně velký negativní dopad na zdravotní stav, reprodukci a užitkovost. Proto vzešel požadavek, aby chemické konzervanty měly i vysoký fungicidní efekt. Od začátku, kdy se začalo s mačkáním zrna na siláž, jsme spolupracovali s firmou Bioferm CZ, která chemické konzervanty na mačkané vlhké zrno jako jedna z prvních začala dodávat. Když jsme začali mačkat zrno, vyskytly se problémy s plísněmi. Jedním z hlavních důvodů se ukázalo, že kombajny jsou špatně seřízené a do zrna se dostávalo velké množství kousků vřetene, které byly silně napadeny plísněmi. Bylo to vždy místo, kde se začala plíseň šířit. Ve spolupráci s Biofermem se začaly používat silážní přípravky s vyšším zastoupením organických kyselin a jejich solí, především kyseliny propionové a benzoanu sodného. V současné době se na usměrnění fermentace mačkaného zrna, inhibici kvasinek, plísní a prodloužení aerobní stability používají přípravky s vysokým obsahem kyseliny propionové SilaPro® Mix NA (možnost použití i v ekologickém hospodaření) anebo SilaPro® NC-P.
Pro konzervaci vlhkého zrna byly také provozně odzkoušeny přípravky probiotické, probioticko-enzymatické, i přípravek probiotický kombinovaný s benzoanemsodným, který má vysoký protiplísňový účinek. Výhodou při použití probiotického přípravku oproti chemickým přípravkům je nižší náklad na tunu hmoty. Nevýhodou probiotických přípravků, především u nízkých sušin silážovaného zrna, je vysoký rozvoj kvasinek. Proto takto konzervované siláže se nemohou zkrmovat v letních měsících, protože díky vyšším teplotám dochází k velkému rozvoji kvasinek i plísní a ke zvýšení degradovatelnosti škrobu v bachoru a pokud se zkrmuje ve vyšších dávkách, může docházet k výrazným acidózám bachoru.
Zásady pro výběr konzervantu
Výběr a aplikované množství konzervačního přípravku je podřízeno sušině, morfologické zralosti zrna a stupni zaplísnění porostu, a to zejména u kukuřice (cena přípravku by však neměla ovlivnit výše uvedené zásady konzervace). Kromě výběru vhodného přípravku je nutná znalost jeho funkce a působení. Mechanismus působení chemických přípravků spočívá v okamžitém snížení pH prostředí a tím k potlačení negativní epifytní mikroflóry, především plísní a kvasinek. Nutné je rovnoměrné pokrytí zrna konzervačním přípravkem. Výsledkem působení je vysoká stabilita a trvanlivost siláže a také vysoká aerobní stabilita při zkrmování i v letních měsících, přestože silážované zrno kukuřice má obsah vodorozpustných cukrů 2 % až 5 %.
Proč silážovat vlhké mačkané zrno
V současné době je ještě hodně podniků, které metodu silážovaného zrna neznají nebo jí nedůvěřují. Proč silážovat vlhké mačkané zrno kukuřice?
- výroba kukuřičného zrna je možná v oblastech s nadmořskou výškou do 500 m a díky velmi raným hybridům i do 600 m
- kukuřice má vyšší výnos zrna z hektaru než obiloviny - cca o 50 % - 100 %
- v případě nedostatku objemných krmiv, je možno silážovat kukuřičnou slámu, která se dá zkrmovat kravám bez tržní produkce nebo vysokobřezím jalovicím, taktéž sláma z obilovin je velice kvalitní krmná surovina
- zrno se dá uskladnit především v silážních vacích a silážních jámách
- siláže z vlhkého mačkaného zrna mají zvýšený podíl vodorozpustných cukrů a vyšší dostupnost škrobu v bachoru než šrot ze zrna
- zlepšení struktury TMR dávky – mačkané zrno vnáší zhruba 9 % eNDF (efektivní vláknina) z hodnoty NDF zrna, kdežto šrotované zrno má 0 % eNDF z NDF zrna
- do krmné dávky je možné zařadit 1 až 7 kg silážovaného zrna na den/ks a toto množství se odvozuje podle typu krmné dávky, podle užitkovosti, podle stupně degradovatelnosti škrobu zrna v bachoru atd.
- díky vyšší energetické přístupnosti (u zrna z obilovin může být až 8 % vodorozpustných cukrů) se v bachoru lépe využívá rozpustný dusík z celé krmné dávky a tím se zvyšuje množství bachorového mikrobiálního proteinu, který má přímý vliv na zvýšení užitkovosti a zlepšení obsahu bílkoviny v mléce
- u obilovin je lepší rozložení sklizně a uvolnění ploch pro řepku
- snížení nákladů vyřazením nakupovaných krmných směsí – náhradou v systému TMR kombinací mačkaného zrna, buď s koncentrátem nebo s extrahovanými šroty
- snížení náročnosti na skladovací prostory siláží – protože se ve většině případů silážuje zrno do vaků, není potřeba vyrábět tak velké množství silážní kukuřice a postačí i menší skládky
- větší využití bílkovinných siláží
- zlepšení ekonomiky firmy tím, že se zrno nemusí převážet do výkupů, sušit, šrotovat, vyrábět krmné směsi. Zkrmováním siláží ze zrna se zvýší užitkovost a obsah bílkoviny v mléce. Využitím tohoto systému dochází ke značným úsporám v nákladech na nakupovaná krmiva. Proto je systém silážování vlhkého mačkaného zrna považován za ekonomickou metodu.
Problémy spojené se silážovaným vlhkým mačkaným zrnem
- striktně se musí dodržet technologická kázeň - při špatném udusání nebo zakrytí dochází k rychlému zaplísnění
- při poškození vaku, jak lidským faktorem, tak i zvířaty (hlodavci, kuny, ptáci atd.) dochází k rozvoji plísní – je nutná pravidelná kontrola vaku a případné poškození se musí okamžitě zalepit
- překrmováním zfermentovaného zrna mohou vznikat bachorové acidózy
- pokud dojde k zaplísnění nebo poškození siláže, pak dochází k velkým finančním ztrátám
Zkrmování siláže z mačkaného zrna
Určit správnou dobu otevření vaku a začátku zkrmování siláží z mačkaného vlhkého zrna kukuřice je velice důležité, protože stravitelnost u tohoto krmiva je různá a záleží na mnoha faktorech. Důležitým ukazatelem je morfologická zralost kukuřičného škrobu, který je tvořen amylózou. Amylóza má hydrofobní krystalickou strukturu (nepřijímá vodu) a z toho vyplývá její snížená degradovatelnost v bachoru. Morfologicky vyzrálé zrno kukuřice má téměř 100 % amylózy a proto velké procento škrobu se dostává do tenkého střeva, kde se tráví enzymaticky. Abychom měli vyšší bachorovou stravitelnost, musí se sušina siláže zrna pohybovat v rozmezí 60 – 65 % = čím nižší sušina, tím je vyšší bachorová stravitelnost. Také platí zásada, zrovna jako u siláže z celé kukuřice, že čím vyšší sušina, tím musí být delší doba fermentačního zrání.
Škrob z obilovin je tvořen amylopektinem, který je hydrofilní a v bachoru velice dobře stravitelný. Denní dávka by pak neměla překročit 4 kg.
Velkou chybou je, když se otevře čerstvě vyrobená siláž kukuřice s vysokou sušinou a začne se přidávat siláž z kukuřičného zrna, také o vysoké sušině. To vede k tomu, že velké množství kukuřičného škrobu jde do tenkého střeva. Kapacita enzymatického trávení je zhruba na hranici 1,6 kg škrobu a nestrávený přebytek škrobu pak odchází s výkaly pryč.
Při zkrmování siláže z kukuřičného zrna musíme zajistit dostatečnou rychlost odběru, aby nedocházelo k aerobní oxidaci. Při odběru nakladačem nebo krmným vozem je to cca 3-5 q za den a při šetrném odběru, kdy stěna je rovná a nesesýpává se, stačí 5-10 cm denního odběru.
Vlastní zařazení do krmné dávky závisí také na mnoha faktorech, které je nutné respektovat, aby se výsledný efekt projevil jak na užitkovosti, tak i na celé ekonomice výroby mléka. Silážované kukuřičné zrno se zařazuje vysokoprodukčním dojnicím v období 14 dnů před otelením a v prvních dvou třetinách laktace. Zkrmování ke konci laktace se nedoporučuje z důvodu zatloustnutí dojnic. V podhorských oblastech nebo v přechodném období (kdy není silážní kukuřice a je pouze bílkovinná siláž) je možné pro dojnice na začátku laktace zařadit 3 až 7 kg silážovaného zrna na dojnici. V krmných dávkách, kde je zařazena silážní kukuřice, se doporučuje dávka pro začátek laktace tři až pět kilogramů silážovaného kukuřičného zrna na dojnici a dávka silážní kukuřice v rozmezí 10 až 18 kg, pokud je stravitelnost obou krmiv optimální.
Přesné dávkování siláže z vlhkého zrna kukuřice nelze striktně doporučit, protože vždy záleží na konkrétní krmné dávce, na struktuře a degradovatelnosti dusíkatých látek a na struktuře a rychlosti degradace glycidů. Máme-li krmnou dávku sestavenou tak, aby byl soulad mezi dusíkatými a glycidovými frakcemi, pak se v bachoru vyrobí maximální množství bachorového mikrobiálního proteinu. Ale i toto je podmíněno strukturou krmné dávky, efektivní vlákninou a chutností celé krmné dávky.
Ekonomika výroby siláže z vlhkého mačkaného zrna kukuřice
Silážované zrno má nejen pozitivní vliv na produkci kvalitního mléka, ale je preferováno pro výraznou úsporu nákladů oproti dosoušení zrna. U obilovin při sklizni bývá pěkné počasí a tak není nutné pokaždé dosoušet. Pokud se sklízí zrno kukuřice, tak je podzim a vysoká relativní vlhkost nedovolí, aby zrno přirozeně doschlo. Vlhkost zrna při sklizni neklesá pod 30 %. Při dosušení zrna do požadované vlhkosti 14 % se musí dosušit 16 % vody. Dosušením jednoho tuno % (64,-Kč) vznikne náklad na tunu 1024,-Kč. Pro krmné účely se musí šrotovat a cena tuny stojí v rozmezí 400,- Kč až 800,- Kč. Ještě je nutné dopočítat vícenáklady na přepravu zrna. Nezanedbatelný je i náklad na uskladnění suchého zrna. Přímé náklady na tunu pouze dosušeného a našrotovaného zrna jsou pak v rozmezí 1424,- až 1824,- Kč na tunu.
Rozhodneme-li se pro silážování vlhkého namačkaného zrna do vaku formou služby (v našem případě strojem Murska s výkonem 40 až 50 t/h), pak se náklady skládají z namačkání, společně s konzervací kyselinou a nalisováním do vaku. Další z nákladových položek je cena vaku, kyseliny, nafty a přejezdových nákladů. Pokud se berou statisticky průměrné výše uvedené nákladové položky, pak cena jedné tuny silážovaného vlhkého zrna, připraveného na zkrmování vychází na cca 550,- Kč. (Při kalkulaci jsme vycházeli z cen z roku 2021. V roce 2022 ceny kyselin a vaků jsou cca o 5 % vyšší.)
Porovnáním cen za dosušení oproti namačkání, pak vidíme, že dosoušení je více jak dvakrát až třikrát dražší než silážování vlhkého namačkaného zrna kukuřice. To je ten důvod, proč je konzervace vlhkého zrna ekonomická metoda.
Závěrem
Metoda silážování vlhkého mačkaného zrna má vliv na zvýšení stravitelnosti celé krmné dávky, díky zvýšené bachorové dostupnosti glycidů. V krmných dávkách skotu se to projevuje lepším hospodařením s rozpustným dusíkem, který pomocí pohotové a rychleji dostupné energii je více využíván v bachoru mikroflórou, již v první fázi bachorové fermentace. Větší využití rozpustného dusíku se projeví zvýšením produkční účinnosti celé krmné dávky, ve vyšší užitkovosti, zvýšením obsahových složek mléka, zlepšením zdravotního stavu a lepší reprodukcí dojnic a následně zlepšením ekonomiky celého chovu.
Ing. František Mikyska
AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o.
31.5.2022
zpět